Trudnica na moru: Na ljetovanje sa stomakom

Vašem stomaku ne odgovara svaka vrsta odmora, a ni svaka topla zemlja neće biti idealna za njega

Autor: Redakcija
Juni 20, 2017

Očekujete li bebu i želite se dobro odmoriti prije porođaja, slobodno možete na more, ali prije polaska, obavezno se konsultirajte s ginekologom, izaberite mjesta s blažom klimom i čistim plažama.

Prema uputama ljekara  napravite priručnu apoteku koju ćete ponijeti sa sobom. Pri izboru hotela, dajte prednost onome u kojem postoji ljekarska ordinacija ili je, pak, u blizini medicinskih centara.

Vašem stomaku ne odgovara svaka vrsta odmora, a ni svaka topla zemlja neće biti idealna za njega. Ako želite da vam odmor bude egzotičan, da uključuje sunce, more i komfor, morate pažljivo birati.

Odaberite zemlju, prvenstveno imajući u vidu klimu. Ne obazirite se na priče da u pojedinim zemljama turistička sezona traje cijelu godinu te da u svakom trenutku ima na desetine tudnica.

Dovoljno je znati da u tropskim i pustinjskim predjelima možete “zaraditi” opekotine i toplotni udar čak i u hladu, zaštićeni šeširom i kremama. Vrelinu ne smanjuje čak ni blizina mora.

Pored obavezne konsultacije s ljekarima, obratite pažnju na još neke stvari za vrijeme odmora. Kada je vrijeme toplo, pazite na to da unosite dovoljne količine tečnosti u organizam. Obavezno pijte flaširanu vodu, nikako onu sa česme, u što većim količinama.

Izbjegavajte specifična i egzotična jela, a pokušajte odoljeti i morskim plodovima. Prednost dajte poznatim jelima, da ne bi došlo do neželjenih poremećaja varenja i tegoba.

Čak i ujutru, i u popodnevnim satima kada sunčeva aktivnost nije toliko velika, boravite u hladovini. Naravno, koristite sredstva za zaštitu od sunca sa najvećim zaštitnim faktorom. Potrebnu dozu UV zraka ćete sigurno dobiti, a višak vam svakako nije potreban.

komentara