Slobodno vrijeme & Odmor: Na ljetovanje sa stomakom

Očekujete li bebu i želite se dobro odmoriti prije porođaja, slobodno možete na more, ali prije polaska, obavezno se konsultirajte s ginekologom, izaberite mjesta s blažom klimom i čistim plažama

Autor: Redakcija
Juli 14, 2017

O moru i odmoru zna se mnogo, a piše se još i više. Ipak, nije naodmet podsjetiti se sljedećeg:

* Prema uputama liječnika napravite priručnu apoteku koju ćete ponijeti sa sobom.

* Pri izboru hotela, dajte prednost onome u kojem postoji liječnička ordinacija ili je u blizini medicinskih centara.

* Vašem stomaku ne odgovara svaka vrsta odmora, a ni svaka topla zemlja neće biti idealna za njega. Ako želite da vam odmor bude egzotičan, da uključuje sunce, more i komfor, morate pažljivo birati.

* Odaberite zemlju, prvenstveno imajući u vidu klimu. Ne obazirite se na priče da u pojedinim zemljama turistička sezona traje cijelu godinu te da u svakom trenutku ima na desetine trudnica.

* Dovoljno je znati da u tropskim i pustinjskim predjelima možete “zaraditi” opekotine i toplotni udar, čak i u hladu, zaštićeni šeširom i kremama. Vrelinu ne smanjuje čak ni blizina mora.

* Pored obavezne konsultacije s liječnikom, obratite pažnju na još neke stvari za vrijeme odmora: Kada je vrijeme toplo, pazite na to da unosite dovoljne količine tečnosti u organizam. Obavezno pijte flaširanu vodu u što većim količinama, ali nikako onu sa česme.

* Izbjegavajte specifična i egzotična jela, a pokušajte odoljeti i morskim plodovima. Prednost dajte poznatim jelima, da ne bi došlo do neželjenih poremećaja varenja i tegoba.

* Čak i ujutru, i u popodnevnim satima, kada sunčeva aktivnost nije toliko velika, boravite u hladovini.

* Naravno, koristite sredstva za zaštitu od sunca sa najvećim zaštitnim faktorom. Potrebnu dozu UV zraka ćete sigurno dobiti, a višak vam, svakako, nije potreban.

komentara