Dječiji strahovi: Ko se boji mraka još…

Strah od mraka spada u dio razvoja djeteta i javlja se oko treće godine života

Autor: Redakcija
Juli 14, 2017

Ne plaši se baš svako dijete mraka, ali ta vrsta straha je vrlo uobičajena i rasprostranjena. Često se desi da sa sazrijevanjem djeteta strah od mraka polako iščezne.

Međutim, kod pojedine djece može da se zadrži i kada uveliko pohađaju osnovnu školu. Ukoliko u kući imate predškolca koji se plaši mraka, pokušajte problem riješiti nekom od preporuka koje slijede.

  1. Kada primijetite da se dijete uznemiri u mraku i odmah traži da se upali svjetlo, preporučljivo je da smireno odreagujete i svjetlo odmah upalite.

Odlaganje paljenja svjetla, bez obzira na vaše najbolje namjere, može pojačati strah koji će onda trajati sve duže i biti sve jači.

Još gore je ako neko od ukućana počne provocirati dijete govoreći mu da je kukavica, jer se plaši mraka.

  1. Neki roditelji namjerno ne pale svjetlo kako bi djetetu pokazali da mu se u mraku ništa loše ne može desiti.

Takav gest može veoma loše utjecati na razvoj straha i njegovo djelovanje pojačati do te mjere da strah preraste u fobiju sa kojom kasnije stručnjaci imaju posla, a roditeljska pomoć je minimalna.

  1. Osim što je u takvoj situaciji najbolje da dijete što kraće osjeća uznemirenost i strah, poželjno je u tom trenutku ne pridavati važnost tom strahu.
  2. S druge strane, svaki roditelj može mnogo pomoći u otklanjanju upravo tog gadnog straha od mraka na nekoliko načina.

Jedan od njih je da u slobodno vrijeme odvojite dio za oslobađanje straha, ali neprimjetno, kroz igru, za šta vam je dovoljno samo petnaest minuta dnevno.

komentara